Het uitkeringsverbod. Mag de vereniging winst uitkeren aan leden?

business-163464_1280Over het maken van winst, ondernemende activiteiten en de besteding van het geld bestaat bij verenigingen vaak veel onzekerheid. Mag het wel of mag het niet?

Wat is winst?

Allereerst is het de vraag wat als ‘winst’ wordt gezien en dus onder het uitkeringsverbod valt. Hier wordt in de juridische literatuur verschillend over gedacht. Ik zal dan ook per geval moeten beoordelen of er bij bepaalde inkomsten sprake is van winst.

Het uitkeringsverbod

Een uitkering is de betaling van een bedrag waar geen prestatie tegenover staat. Of waar een ongelijkwaardige prestatie tegenover staat. Verenigingen en stichtingen mogen commercieel actief zijn. Zij mogen ook winst maken. Een vereniging mag de winst echter niet uitkeren aan haar leden. Dat is het zogenaamde uitkeringsverbod en voorkomt dat verenigingen een verkapte vennootschap of coöperatie worden.

Welke uitkeringen mogen wel?

Voor de vereniging bestaat er een uitzondering over het uitkeren van winst. Als een vereniging een toevallige winst maakt, dan mag zij die in sommige gevallen onder haar leden verdelen. Ook een positief saldo na beëindiging van de vereniging mag aan de leden worden uitgekeerd tenzij de statuten vermelden dat het geld een andere bestemming moet krijgen.

Wilt u weten of de inkomsten van uw vereniging als ‘winst’ worden gezien? Heeft uw vereniging een toevallige winst en vraagt u zich af of die onder de leden verdeelt mag worden? Neem dan contact met me op.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s