Het uitkeringsverbod. Mag de vereniging geld aan leden geven?

lighthouse-4752594_1920

Verkoop van eigen grond

Een vereniging die een Duinterrein beheert meldt zich bij mij omdat zij een stuk duingrond aan een natuurorganisatie willen verkopen. Dat was voor beide verenigingen praktisch. Maar met de verkoop zou de kleine vereniging een geldbedrag krijgen dat zij voor hun vereniging niet nodig hadden. Het plan was om het bedrag voor een deel onder de leden te verdelen. Maar kan dat wel vroegen zij zich af, want toen bleek daar ineens een uitkeringsverbod voor verenigingen te bestaan.

Geen winst verdelen

Het uitkeringsverbod staat in art. 2:26 Burgerlijk Wetboek verwoord als: de vereniging mag geen winst onder haar leden verdelen. De reden van dit verbod is dat verenigingen geen verkapte coöperatie mogen zijn. Dat is immers de verenigingsvorm die specifiek bedoeld is om winsten aan leden uit te keren. Daarvoor gelden ook aparte regels en die kun je niet ontwijken door als gewone vereniging ook winsten te gaan verdelen onder leden.

Wat is winst?

Het is dus de vraag wat als ‘winst’ wordt gezien en dus onder het uitkeringsverbod valt. Daar is helaas geen eenduidig antwoord op. In de juridische literatuur wordt daar verschillend over gedacht. Sommige juristen menen dat daar ‘elk materieel voordeel’ onder wordt verstaan, anderen houden er een beperktere visie op na. Er zijn ook uitzonderingen van ‘materiële voordelen’ die niet als winst worden gezien. Het komt dus ook regelmatig voor dat de vereniging wèl bedragen aan haar leden mag uitkeren omdat het juist géén ‘winst’ is. Het hangt allemaal af van de omstandigheden. Ik moet dus per geval beoordelen of er bij bepaalde geldbedragen sprake is van winst en of dat wel of niet aan de leden betaald mag worden. De Duinvereniging had geluk, zij konden het bedrag aan de leden uitbetalen en de verkoop ging dus door.

Het is wel belangrijk om zeker te weten of gelden aan leden gegeven mogen worden. Want als het als ‘winst’ wordt gezien, zijn besluiten tot uitkering daarvan nietig. Ga je die bedragen dan toch betalen, dan moeten deze betalingen later weer ongedaan worden gemaakt. Daar wordt niemand blij van. Blijkt dat niet (meer) mogelijk, dan komt ook nog eens de bestuurdersaansprakelijkheid in beeld en kan dit wellicht op bestuurders persoonlijk verhaald worden. De aanvankelijke vreugde over ‘een extra centje’ is dan gauw verdwenen.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s