Het uitkeringsverbod. Mag de vereniging of stichting winst uitkeren aan leden?

business-163464_1280Over het maken van winst, ondernemende activiteiten en de besteding van het geld bestaat bij verenigingen en stichtingen vaak veel onzekerheid. Mag het wel of mag het niet?

Wat is winst?

Allereerst is het de vraag wat als ‘winst’ wordt gezien en dus onder het uitkeringsverbod valt. Hier wordt in de juridische literatuur verschillend over gedacht. Ik zal dan ook per geval moeten beoordelen of er bij bepaalde inkomsten sprake is van winst en of dit btw plichtig is of niet.

Het uitkeringsverbod

Een uitkering is de betaling van een bedrag waar geen prestatie tegenover staat. Of waar een ongelijkwaardige prestatie tegenover staat. Verenigingen en stichtingen mogen commercieel actief zijn. Zij mogen ook winst maken. Een vereniging mag de winst echter niet uitkeren aan haar leden. Een stichting mag geen winst uitkeren aan de eigen bestuurders of mensen die op andere wijze bij het bestuur of de organisatie betrokken zijn. Dat is het zogenaamde uitkeringsverbod en voorkomt dat verenigingen een verkapte vennootschap of coöperatie worden. Bij stichtingen bestaat dit verbod om onbehoorlijk bestuur of verrijking van bestuurders tegen te gaan.

Welke uitkeringen mogen wel?

Voor de vereniging bestaat er een uitzondering over het uitkeren van winst, die een stichting niet heeft. Als een vereniging een toevallige winst maakt, dan mag zij die in sommige gevallen onder haar leden verdelen. Ook een positief saldo na beëindiging van de vereniging mag aan de leden worden uitgekeerd tenzij de statuten vermelden dat het geld een andere bestemming moet krijgen. Leden zijn wel allemaal gelijk en hebben allen recht op een gelijk deel van de winst.

Een stichting mag uitkeringen doen aan andere mensen (die geen binding hebben met de stichting). De uitkering moet dan een ideëel of sociaal doel hebben. Dit is vaak te zien bij fondsen, die geld verzamelen en verdienen voor een goed doel. Dat kan liefdadigheid zijn, de bestrijding van armoede, natuurbescherming, financiering van opleidingen voor bepaalde groepen mensen enz.

Verschil tussen uitkering en betaling

Een betaling is een bedrag waar wèl een gelijkwaardige prestatie tegenover staat. Zowel verenigingen als stichtingen mogen  betalingen doen aan leden, bestuurders en andere betrokkenen als daar een gelijkwaardige prestatie tegenover staat. Denk hierbij aan:

  • Reële onkostenvergoedingen aan bestuurders
  • Reële vergoedingen aan bestuurders die door hun werk geen andere (voltijd of deeltijd) baan kunnen hebben
  • Uitbetaling van salaris aan personen die in dienst zijn van de vereniging of stichting
  • Acties en kortingen voor donateurs

Wilt u weten of de inkomsten van uw vereniging als ‘winst’ worden gezien? Heeft uw vereniging een toevallige winst en vraagt u zich af of die onder de leden verdeelt mag worden? Neem dan contact met me op.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s