Mag een vereniging leden weigeren?

sport2

Elke vereniging wil graag meer leden. Maar soms zijn er ook leden die u misschien liever niet in de club ziet verschijnen. Waar moet u als bestuur rekening mee houden?

Statuten

Het is belangrijk om in de statuten aan te geven wie lid kan worden en onder welke voorwaarden. Dat is geen wettelijke verplichting, maar de vereniging maakt zo naar buiten toe kenbaar wat de doelgroep is waar de vereniging zich op richt. Mensen die niet tot de doelgroep behoren zullen zich dan minder snel aanmelden, en doen zij dat toch of melden zij zich aan hoewel zij niet aan de voorwaarden voldoen, dan heeft het bestuur een goede reden om zo’n lid te weigeren.

Een ander punt om goed te regelen in de statuten is of de algemene vergadering alsnog tot toelating kan besluiten, als het bestuur een lid geweigerd heeft. Dat is een wettelijk recht en bestaat bij elke vereniging tenzij de vereniging dat in de statuten heeft uitgesloten. Wil de vereniging dat niet, dan zal zij haar statuten moeten laten aanpassen.

Kan de algemene vergadering wel tot toelating besluiten, dan is het aan te raden om in de statuten op te nemen dat dit op de eerstvolgende ledenvergadering kan. Dit is om duidelijkheid te scheppen naar zowel de vereniging, ledenvergadering als de persoon die lid wil worden. Leden menen soms dat de vereniging dan een extra ledenvergadering moet houden, maar dit is niet het geval.

Wil de vereniging de statuten laten aanpassen of laten toetsen? Neem dan contact met me op.

Lid weigeren

Het bestuur beslist over de toelating, tenzij de statuten bepalen dat een ander orgaan over de toelating beslist. Een lid kan geweigerd worden als het bestuur daar een reden voor heeft. Daarbij moeten de belangen worden afgewogen tussen die van de vereniging en die van het lid. Het is dus altijd afhankelijk van de omstandigheden of leden wel of niet geweigerd kunnen worden.

Een lid dat geweigerd is, heeft de mogelijkheid om naar de rechter te gaan. Het komt voor dat het weigeringsbesluit vernietigd wordt en dat de vereniging verplicht wordt om het lid toch toe te laten.

Om een rechtszaak te voorkomen, is het aan te raden om het bestuursbesluit waarin een lid wordt geweigerd eerst even te laten toetsen voordat het aan het lid bekend wordt gemaakt. Ik kan dan even bekijken of de redenen van weigering gegrond zijn, in vergelijking met soortgelijke zaken uit de rechtspraak. Mocht het lid dan toch naar de rechter gaan, dan is de kans groot dat de vereniging in het gelijk wordt gesteld en dat de weigering in stand wordt gelaten.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s