SGR garantie geldt ook voor verenigingsreizen

beach-84533_1920

Gezellig met de club op reis. Om deel te nemen aan een evenement of wedstrijd, teambuilding of gewoon als vrienden onder elkaar. Maar dan gaat de touroperator failliet. De rechter bepaalde dat de vereniging ook onder de garantieregeling van stichting SGR valt, maar wel onder specifieke voorwaarden.

Vakantieplannen

De boeking was al maanden geleden gemaakt door de personeelsvereniging van een bedrijf. Een stedentrip naar Madrid. Maar dan legt touroperator OAD het loodje. De personeelsvereniging vordert bij het garantiefonds SGR vergoeding van de reissommen die door de leden zijn betaald. Maar SGR komt niet over de brug. De vereniging is een rechtspersoon terwijl de garantie voor consumenten is bedoeld. Verenigingsreizen vallen dus buiten de polis. Pech voor de leden zegt SGR. Maar de personeelsvereniging laat het er niet bij zitten, stapt naar de rechter en krijgt daar gelijk.

Reizigers zijn consument, geen vereniging

De rechtbank is van mening dat de groepsreis van de vereniging wel degelijk onder de polisvoorwaarden van SGR valt. Wel moet er dan voldaan worden aan een aantal voorwaarden:

  • Het moet om een reisovereenkomst gaan, dus er moet een boeking vooraf zijn;
  • De touroperator stelt de reis samen en biedt deze aan. De vereniging mag de reis dus niet zelf samengesteld en aangeboden hebben;
  • De vereniging handelt als tussenpersoon. Zij boekt niet op eigen naam maar uit naam van de leden. Leden hebben de vereniging verzocht de reis te boeken, de vereniging kan de betalingen innen en doorbetalen aan de touroperator en aanspreekpunt zijn voor de touroperator, maar de leden sluiten zelf een reisovereenkomst als consument.

Daar kunnen andere verenigingen lering uit trekken. Organiseert de vereniging een reis? Houdt dan rekening met bovenstaande punten. Ik wens u een goede verenigingsreis toe.

Bron:

Rechtbank Rotterdam 13 januari 2016 ECLI:NL:RBROT:2016:511

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s