Wat is het verschil tussen een coöperatie en een vereniging?

row-houses-384596_1920

Onafhankelijkheid

‘Thuiszorgmedewerkers starten hun eigen coöperatie’ stond onlangs in het nieuws. En ook huiseigenaren starten steeds vaker een eigen energie coöperatie om samen met de buren te investeren in zonnepanelen, vaak elders dan op het eigen dak, om zo niet afhankelijk te zijn van de grote energiemaatschappijen.

De coöperatie is hot. Kenden we deze rechtsvorm tot voor kort alleen voor boeren die gezamenlijk landbouwmachines aankochten, inmiddels is het ook voor zorg, onderwijs, welzijn, energie, en samenwerkende ZZP’ers een oplossing om zaken anders aan te pakken. Maar wat is nu een coöperatie en wat is het verschil met een vereniging?

Verschil coöperatie en vereniging

Zowel de vereniging als de coöperatie is een rechtspersoon. Beiden zijn een vereniging. Dat betekent dat op beiden de algemene regels van rechtspersonen van toepassing zijn, en ook de regels van het verenigingsrecht. Daarnaast bestaan er nog aparte regels voor de coöperatie die als een speciaal soort vereniging wordt gezien.

Het kenmerkende verschil met een vereniging is dat een coöperatie een economisch belang heeft. Het is een vereniging die als doel heeft haar leden een ‘stoffelijk voordeel’ te bieden door met die leden overeenkomsten te sluiten ten behoeve van het bedrijf dat de coöperatie voert. Een coöperatie voert altijd een onderneming en maakt op een of andere manier winst, hetzij door schaalvergroting, verhoogde omzet of kostenverlaging.

Een vereniging heeft een maatschappelijk belang. Zij wil iets bereiken in de maatschappij, meestal zonder winstoogmerk. Een vereniging kan wel een onderneming voeren en winst maken, maar zij mogen deze niet uitkeren aan haar leden. De coöperatie mag dat wel.

Statuten en overeenkomst

Een vereniging heeft alleen statuten die haar met de leden verbindt. De coöperatie dient naast die statuten ook (samenwerkings)overeenkomsten te sluiten met haar leden, waarin de rechten en plichten vermeld staan. Zonder die overeenkomsten is er een reden tot ontbinding van de coöperatie omdat zij niet aan de wettelijke omschrijving voldoet en feitelijk een gewone vereniging is.

Toch geen coöperatie

Het komt nogal eens voor dat een coöperatie niet als zodanig functioneert (met morrende leden tot gevolg) of dat een vereniging juist winst onder de leden gaat verdelen. Dit kan gevolgen hebben voor de (bestuurlijke) aansprakelijkheid of de belastingdienst en het kan ook reden zijn voor ontbinding. Het is dus belangrijk je werkzaamheden, bevoegdheden en besluiten in lijn te brengen met het soort rechtspersoon dat je bent, zodat de (coöperatieve) vereniging daarna weer op het goede spoor zit.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s