Consument annuleert: rekening sturen toegestaan?

“Afspraken die minder dan 24 uur van tevoren worden afgezegd, worden in rekening gebracht.” Het is een bepaling die veel ondernemers, verenigingen en stichtingen in hun algemene voorwaarden hebben staan, als zij activiteiten organiseren voor consumenten.  Logisch vanuit de ondernemer en vereniging. Je reserveert tijd voor iemand en op het laatste moment krijg je geen andere klant meer. Maar wat mag wel en niet als een consument annuleert?

no thanks

Diensten aanbieden

Veel verenigingen en stichtingen bieden diensten aan voor consumenten. Als er sprake is van werkzaamheden heb je juridisch gezien een overeenkomst van opdracht. De vereniging of stichting is daarin de opdrachtnemer en verricht tegen betaling werkzaamheden voor de consument. De consument is de opdrachtgever.

Annuleren en opzeggen

De overeenkomst van opdracht is in de wet apart geregeld. Er gelden dus bijzondere afspraken die op deze overeenkomst van toepassing zijn. Een daarvan is de annulering. Annulering door een consument is altijd mogelijk. De consument is daarbij  geen schadevergoeding verschuldigd. Heeft de vereniging of stichting in zijn algemene voorwaarden een annuleringsbeding staan dan is dit niet rechtsgeldig, ook al is de consument daarmee akkoord gegaan. Zo’n bepaling is in strijd met de wet. Een consument mag een opdracht altijd annuleren.

Voorbeeld

Een personal trainer (ondernemer in dit geval) spreekt met een consument een coachingstraject af. De consument annuleert voordat de overeenkomst ingegaan is. De trainer kon haar afspraken niet in rekening brengen.

Rechtbank Noord Holland 23-3-2016 ECLI:NL:RBNHO:2016:3772

 

Kosten

Reeds gemaakte kosten en reeds geleverd werk moeten bij annulering wel betaald worden. Heeft de trainer van de 10 sessies er al 7 geleverd, dan moeten deze worden betaald. Maar voor de overige 3 afspraken kan geen schadevergoeding worden gevraagd.

Consumenten zijn wèl schadevergoeding verschuldigd als zich bij de opdracht een bijzonder gevaar heeft voorgedaan dat de opdrachtnemer niet hoefde te verwachten en dat buiten de normale risico’s van zijn vak ligt. Maar daarvan zal niet vaak sprake zijn.

Geen schadevergoeding, wel recht op redelijk loon

Annuleert een bedrijf, dan kun je als opdrachtnemer wel schadevergoeding vorderen. Annuleert een consument, dan kan dat niet.

Toch is er dan ook een mogelijkheid om toch nog een deel van de gemiste inkomsten te krijgen. Een opdrachtgever is namelijk wel een redelijk loon verschuldigd. Als je als ondernemer of vereniging aannemelijk kunt maken dat je in de resterende tijd geen andere klanten meer kunt boeken dan kun je een gedeelte van de gemiste inkomsten vorderen. Dit is per situatie verschillend. Raadpleeg in dat geval een jurist.

Niet nagekomen afspraak

Een consument boekt een familieactiviteit bij een vereniging. Op de dag van de activiteit  is de vereniging er klaar voor, maar de consument blijkbaar niet: hij en zijn familie komen niet opdagen. Vergeet de consument de afspraak of komt hij niet? Dan kan er wel een rekening worden gestuurd.

Niet nagekomen afspraken mogen wèl in rekening gebracht worden. Juridisch is er dan sprake van ‘niet nakoming’. Dat de opdracht niet uitgevoerd kon worden is dan aan de consument te wijten en komt ook voor zijn rekening. Zo moest een consument die voor 11 personen een puzzeltocht had gereserveerd maar uiteindelijk niet kwam opdagen, deze wel betalen.

Rechtbank Haarlem 8-7-2009 ECLI:NL:RBHAA:2009:BJ3201

Verwarring met lidmaatschap en andere overeenkomsten.

“Als ik een vakantie heb geboekt en ik annuleer, dan moet ik wel betalen!” is een opmerking die ik vaak hoor. Dat klopt. Een reisbureau gebruikt namelijk een reisovereenkomst en geen overeenkomst van opdracht. Daarvoor gelden andere regels. Bij een reisovereenkomst is de reiziger die annuleert schadevergoeding verschuldigd aan de reisorganisatie.

Een andere verwarring is die met het lidmaatschap. Het opzeggen van een lidmaatschap is iets anders dan het opzeggen van een overeenkomst. De eerste is gebonden aan de regels voor verenigingsrecht, de tweede is gebonden aan de regels voor overeenkomstenrecht. Een lidmaatschap kan wettelijk gezien alléén tegen het einde van het boekjaar worden opgezegd met een opzegtermijn van 4 weken. De statuten van de vereniging kunnen een andere regeling bevatten.

 

mr. Marjo Vink

marjo@legalletters.nl

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s