Tekort aan bestuurders, taken uitbesteden?

puzzle-1721464_1920

Veel verenigingen worstelen met een tekort aan bestuurders. Kunt u taken dan ook uitbesteden?

Geen bestuursleden, wel werk

De gevolgen van het tekort aan mensen zijn voor de vereniging duidelijk voelbaar. Veel verenigingen hebben maar een half bestuur, wat theoretisch gezien ook maar de helft van de taken kan doen. Zittende bestuurders wringen zich in allerlei bochten om alle ballen hoog te houden want de vereniging moet wel bestuurd worden.

Daar komt bij dat van de bestuursleden steeds meer verlangd wordt. Subsidies lopen terug, evenals ledenaantallen. Dat maakt dat verenigingen nieuwe vormen van samenwerking aangaan met bedrijven. Zij sluiten dus ook meer contracten af. Daarnaast moet de vereniging aan wet- en regelgeving voldoen, ligt er steeds meer druk op veiligheid en aansprakelijkheid, hebben zij te maken met onbehoorlijk gedrag van leden, willen gemeenten accommodaties privatiseren of op andere wijze verhuren en dient de financiële huishouding op orde te zijn. Bepaald geen gemakkelijke klus voor de bestuurder en dan is het verenigingsbeleid en het behalen van doelstellingen nog niet genoemd.

Geen bestuurders? Taken uitbesteden.

Steeds meer verenigingen en bestuursleden besteden dan ook taken uit. Op juridisch vlak, maar ook in marketing en reclame of de financiën. Meestal doen zij dat als bij de bestuurders specifieke kennis ontbreekt en een professional de doelen eerder (en wellicht ook beter) kan bereiken. Of als er grote belangen zijn. Maar het inhuren van externe expertise kan ook een prima oplossing zijn als het bestuur de taken niet kan bolwerken vanwege een tekort aan mankracht. Er kan van bestuurders niet verwacht worden dat zij met halve kracht het steeds groter wordende takenpakket maar op zich nemen. Een takenpakket wat inhoudelijk steeds meer vakkennis vraagt van uiteenlopende aard. Dat brengt zelfs risico’s met zich mee omdat bestuurders besluiten gaan nemen op een terrein waarop zij onvoldoende kennis hebben en zij de gevolgen niet goed kunnen overzien.

Kosten zijn betaalbaar

Dat daar kosten aan verbonden zijn spreekt voor zich. En dat dit op een gegeven moment doorwerkt in de contributie is ook logisch. Leden willen wel de dienstverlening maar willen zelf geen werk op zich nemen. Dan zal er dus meer betaald moeten worden. Toch hoeft dat kostenaspect de vereniging niet de kop te kosten. Er is een groot leger aan zelfstandig professionals in allerlei vormen van dienstverlening die verenigingen hierin tegen een heel betaalbare prijs kan bijstaan. Zelf heb ik zowel nationale als lokale verenigingen als klant, variërend van maar tien leden tot duizenden leden. Ook voor kleine verenigingen is juridisch advies dus betaalbaar.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s