Tekort aan bestuurders leidt tot taken uitbesteden

puzzle-1721464_1920

Veel verenigingen worstelen met een tekort aan bestuurders. Maar het werk moet wel gedaan worden en je bent als bestuurder verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Het leidt er steeds vaker toe dat verenigingen taken uitbesteden.

Geen bestuursleden, wel werk

De gevolgen van het tekort aan mensen zijn voor de vereniging duidelijk voelbaar. Veel verenigingen hebben maar een half bestuur, wat theoretisch gezien ook maar de helft van de taken kan doen. Zittende bestuurders wringen zich in allerlei bochten om alle ballen hoog te houden want de vereniging moet wel bestuurd worden.

Bestuur bevoegd tot uitbesteden

Steeds meer verenigingen en bestuursleden besteden dan ook taken uit. Dat mogen zij ook, ook al staat dat niet letterlijk in de statuten. In die statuten staat wel ‘het bestuur bestuurt de vereniging’. Dat staat ook in de wet. Het inhuren van expertise valt daar onder.

Het inhuren van extra mankracht is bestuurlijk ook heel goed te verantwoorden. Een alv heeft geen poot om op te staan als zij het bestuur gaat verwijten dat het bijvoorbeeld een boekhouder heeft ingehuurd omdat de vacature van penningmeester vacant is. Het bestuur is immers verantwoordelijk voor de financiën dus dat zij daar dan een maatregel treft als anderen het niet kunnen doen is zelfs haar plicht. Het is voorts ook de plicht van de alv om te voorzien in de vacatures zodat het bestuur zijn werk kan doen. Als er dan geen gegadigden zijn houdt het op, maar een alv kan een bestuur dan geen verwijten gaan maken dat het kosten heeft gemaakt voor extra mankracht. Er kan van bestuurders niet verwacht worden dat zij met halve kracht het steeds groter wordende takenpakket maar op zich nemen. Een takenpakket wat inhoudelijk steeds meer vakkennis vraagt van uiteenlopende aard. Dat brengt zelfs risico’s met zich mee omdat bestuurders besluiten gaan nemen op een terrein waarop zij onvoldoende kennis hebben en zij de gevolgen niet goed kunnen overzien.

Kosten zijn betaalbaar

Dat daar kosten aan verbonden zijn spreekt voor zich. En dat dit op een gegeven moment doorwerkt in de contributie is ook logisch. Leden willen wel de dienstverlening maar willen zelf geen werk op zich nemen. Dan zal er dus meer betaald moeten worden. Toch hoeft dat kostenaspect de vereniging niet de kop te kosten. Er is tegenwoordig een groot leger aan zelfstandig professionals in allerlei vormen van dienstverlening die verenigingen hierin tegen een betaalbare prijs kunnen bijstaan. Denk aan financiën, maar ook communicatie, marketing en reclame, juridische dienstverlening of organisatieadvies. Maak er gebruik van. Het maakt je taak een stuk lichter en zaken zijn vaak veel sneller geregeld.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s