Tekort aan bestuurders leidt tot taken uitbesteden

sew-1232723_1280

Werk

Als bestuurder heb je vaak de touwtjes in handen. Bij veel verenigingen zijn het echter teveel touwtjes bij gebrek aan bestuurders. Taken blijven liggen. Er is weinig vooruitgang in het beleid of de aanpak van problemen. Maar het werk moet wel gedaan worden en je bent als bestuurder verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Het leidt er steeds vaker toe dat verenigingen taken uitbesteden.

Geen bestuursleden, wel werk

De gevolgen van het tekort aan mensen zijn voor de vereniging duidelijk voelbaar. Veel verenigingen hebben maar een half bestuur, wat theoretisch gezien ook maar de helft van de taken kan doen. Zittende bestuurders wringen zich in allerlei bochten om alle ballen hoog te houden want de vereniging moet wel bestuurd worden.

Bestuur bevoegd tot uitbesteden

Steeds meer verenigingen en bestuursleden besteden dan ook taken uit. Dat mogen zij ook, ook al staat dat niet letterlijk in de statuten. In die statuten staat wel ‘het bestuur bestuurt de vereniging’. Dat staat ook in de wet. Het inhuren van expertise valt daar onder.

Het inhuren van extra mankracht is bestuurlijk ook heel goed te verantwoorden. Een alv heeft geen poot om op te staan als zij het bestuur gaat verwijten dat het bijvoorbeeld een boekhouder heeft ingehuurd omdat de vacature van penningmeester vacant is. Het bestuur is immers verantwoordelijk voor de financiën dus dat zij daar dan een maatregel treft als anderen het niet kunnen doen is zelfs haar plicht. Het is bovendien de plicht van de alv om te voorzien in de vacatures zodat het bestuur zijn werk kan doen. Als er dan geen gegadigden zijn houdt het op, maar een alv kan een bestuur dan geen verwijten gaan maken dat het kosten heeft gemaakt voor extra mankracht.

Te weinig kennis

Mankracht kan ook nodig zijn als het bestuur besluiten moet nemen in zaken waar zij zelf geen expertise heeft. Vaak is dat juridische of financiële expertise maar het kan zich ook op andere terreinen voordoen. In de rechtspraak zijn voorbeelden bekend van bestuurders die besluiten namen waar zij zelf onvoldoende expertise in hadden. Zij hadden ook geen adviseur geraadpleegd en vervolgens liep het in de soep. Aansprakelijk, zo oordeelde de rechter.

Kosten zijn betaalbaar

Dat er kosten verbonden zijn aan het inhuren van expertise spreekt voor zich. En dat dit op een gegeven moment doorwerkt in de contributie is ook logisch. Leden willen wel de dienstverlening maar willen zelf geen werk op zich nemen. Dan zal er dus meer betaald moeten worden. Toch hoeft dat kostenaspect de vereniging niet de kop te kosten. Er is tegenwoordig een groot leger aan zelfstandig professionals in allerlei vormen van dienstverlening die verenigingen hierin tegen een betaalbare prijs kunnen bijstaan. Denk aan financiën, maar ook communicatie, marketing en reclame, juridische dienstverlening of organisatieadvies. Maak er gebruik van. Het maakt je taak een stuk lichter, je voorkomt aansprakelijkheid, èn er komt garen op de klos.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s