Tekort aan bestuurders, taken uitbesteden?

Vrijwilligers huren professionals in

Het inhuren van een scheidsrechter door vrijwilligers die zelf geen tijd of zin hebben in verplichte verenigingstaken begint al een normaal verschijnsel te worden. Maar hoe zit het met het grote tekort aan bestuurders? Al die taken kunnen niet door een of enkele personen worden gedaan, maar de vereniging moet wel bestuurd worden.

Veel verenigingen kennen verplichte vrijwilligerstaken. Zoals het fluiten op het veld. Menige vrijwilliger heeft daar geen tijd en zin voor. Bedrijfjes die een scheids verhuren schieten als paddenstoelen uit de grond en spelen handig in op de trend dat het moderne lid de dienstverlening van de vereniging alleen wil ‘consumeren’ en geen verplichte taken wil of kan doen. Deze vrijwilligers vinden het geen probleem om zelf geld op tafel te leggen om een ander dat klusje te laten opknappen. Of dit een goede ontwikkeling is, wil ik verder in het midden laten, maar de trend is gezet.

Geen bestuursleden, wel werk

Verenigingen worstelen ook met een tekort aan bestuursleden. Het gevolg: veel verenigingen hebben maar een half bestuur, wat theoretisch gezien ook maar de helft van de taken kan doen. Zittende bestuurders wringen zich in allerlei bochten om alle ballen hoog te houden want de vereniging moet wel bestuurd worden.

Daar komt bij dat van de bestuursleden steeds meer verlangd wordt. Subsidies lopen terug, evenals ledenaantallen. Dat maakt dat verenigingen nieuwe vormen van samenwerking aangaan met bedrijven. Zij sluiten dus ook meer contracten af (of zouden dat moeten doen). Daarnaast moet de vereniging aan wet- en regelgeving voldoen, ligt er steeds meer druk op veiligheid en aansprakelijkheid, hebben zij te maken met onbehoorlijk gedrag van leden, willen gemeenten accommodaties privatiseren of op andere wijze verhuren en dient de financiële huishouding op orde te zijn. Bepaald geen gemakkelijke klus voor de bestuurder en dan is het verenigingsbeleid en het behalen van doelstellingen nog niet genoemd.

keuze

Geen bestuurders? Taken uitbesteden.

Steeds meer verenigingen en bestuursleden besteden dan ook taken uit. Op juridisch vlak, maar ook in marketing en reclame of de financiën. Meestal doen zij dat als bij de bestuurders specifieke kennis ontbreekt en een professional de doelen eerder (en wellicht ook beter) kan bereiken. Of als er grote belangen zijn. Maar het inhuren van externe expertise kan ook een prima oplossing zijn als het bestuur de taken niet kan bolwerken vanwege een tekort aan mankracht. Er kan van bestuurders niet verwacht worden dat zij met halve kracht het steeds groter wordende takenpakket maar op zich nemen. Een takenpakket wat inhoudelijk steeds meer vakkennis vraagt van uiteenlopende aard. Dat brengt zelfs risico’s met zich mee omdat bestuurders besluiten gaan nemen op een terrein waarop zij onvoldoende kennis hebben en zij de gevolgen niet goed kunnen overzien.

Op een gegeven moment is de rek eruit. Als niemand het wil of kan doen, ligt uitbesteding voor de hand. Daarnaast worden bestuurders steeds vaker geconfronteerd met zaken waar zij niet alle dagen mee te maken hebben, maar die wel van grote invloed kunnen zijn op de belangen van de vereniging en haar leden. Bestuurders willen zekerheid en hebben soms behoefte aan ruggespraak voordat zij een beslissing nemen.

Kosten zijn betaalbaar

Dat daar kosten aan verbonden zijn spreekt voor zich. En dat dit op een gegeven moment doorwerkt in de contributie is ook logisch. Maar feitelijk is er dan dezelfde situatie als bij de ingehuurde scheids: leden willen wel de dienstverlening maar niet het werk en de verantwoordelijkheid. En dus gaan ze meer betalen. Toch hoeft dat kostenaspect de vereniging niet de kop te kosten. Er is een groot leger aan zelfstandig professionals in allerlei vormen van dienstverlening dat verenigingen hierin tegen een heel betaalbare prijs kan bijstaan. Zelf heb ik zowel nationale als lokale verenigingen als klant, variërend van duizenden leden tot maar 10 leden. Ook voor kleine verenigingen is juridisch advies dus betaalbaar.

cropped-cropped-2016-visitekaartje-voorkant1.jpg

mr. Marjo Vink – jurist verenigingsrecht en contractenrecht

marjo@legalletters.nl

www.legalletters.nl

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s