Overlast bij activiteiten. Mag gemeente huurovereenkomst accommodatie opzeggen?

Veel verenigingen en stichtingen organiseren activiteiten. Deze kunnen overlast geven bij omwonenden. Mag de gemeente de huurovereenkomst voor de accommodatie opzeggen als er overlast is? Soms wel.

kantine

Stichting Vrienden van Fort de Hel huurt een fort (rijksmonument) van de gemeente Moerdijk. De stichting organiseert allerlei groepsactiviteiten in het fort, maar dit leidt tot overlast en hinder bij omwonenden. De gemeente gaat herhaaldelijk met de stichting en omwonenden in gesprek en sluit op een gegeven moment met de stichting een vaststellingsovereenkomst. Daarin staan afspraken waar de stichting zich bij activiteiten aan heeft te houden en welke maatregelen zij moet nemen tegen de overlast. De stichting houdt zich niet aan de vaststellingsovereenkomst.

Waslijst aan overtredingen

De gemeente heeft een waslijst aan overtredingen geconstateerd en kan aantonen dat deze overtredingen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Zo hebben er overnachtingen en kinderfeestjes op het fort plaatsgevonden, hoewel dit niet toegestaan was. Feesten en partijen werden te laat beëindigd, groepsactiviteiten waren niet gemeld en er was geluidsoverlast. Ook na het sluiten van de vaststellingsovereenkomst zijn er veel klachten geweest van omwonenden.

Hinder moet vermeden worden

Hof: Het is een verplichting van elke huurder last of hinder te vermijden. Met de overeenkomst is deze verplichting concreet gemaakt. Er is vastgelegd dat de stichting sommige, deels overlast veroorzakende activiteiten op beperkte schaal mag voortzetten, als zij zich daarbij aan de afspraken houdt. Nu zij dat niet gedaan heeft, mag de gemeente de huurovereenkomst dan ook opzeggen.

Bron:

Stichting vrienden fort de hel tegen gemeente Moerdijk: Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 18-10-2016

***************

Veel verenigingen ontvangen wel eens klachten van omwonenden over hinder en overlast. Soms is dat terecht, soms niet. Overlast en hinder kunnen vele vormen aannemen. Het is dan ook afhankelijk van de omstandigheden of een gemeente kan opzeggen of niet. Dat de accommodatie essentieel is om de activiteiten van de vereniging uit te voeren doet niet ter zake.

Heeft u vragen over de huurovereenkomst of accommodatie van uw vereniging? Stuur me dan vrijblijvend een mail. Ik laat u weten wat ik voor u kan doen.

cropped-cropped-2016-visitekaartje-voorkant1.jpg

mr. Marjo Vink – jurist verenigingsrecht

marjo@legalletters.nl

www.legalletters.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s