Een stichting met leden? Het verschil tussen een vereniging en stichting

Verwarring

Het komt in mijn praktijk regelmatig voor dat bestuurders de vereniging en stichting door elkaar halen. Als verenigingen een nieuwe stichting willen oprichten, wappert men vrolijk met voorbeeldstatuten van een vereniging. Ook hoor ik stichtingsbestuurders regelmatig zeggen dat zij leden hebben. Dat schept verwarring, want juridisch kan dat niet. Hoe zit het dan wel in elkaar?

team-rood-1

Vereniging

Het meest kenmerkende verschil tussen een vereniging en stichting is dat een vereniging leden heeft, en daarmee ook een ledenvergadering moet hebben. Minimaal eenmaal per jaar moet het bestuur verantwoording afleggen aan de ledenvergadering. In de statuten van de vereniging is geregeld welke bevoegdheden de ledenvergadering en het bestuur heeft en welke bevoegdheden of verplichtingen de leden hebben. Meestal benoemt en ontslaat de ledenvergadering de bestuurders en zij controleert het bestuur. Leden hebben lidmaatschapsrechten: zij mogen gebruik maken van de voorzieningen van de vereniging, hebben stemrecht in de ledenvergadering en kunnen gezamenlijk controle uitoefenen op het bestuur.

Stichting

Een stichting heeft geen leden. Er is dus ook geen ledenvergadering. Het bestuur benoemt en ontslaat zelf nieuwe bestuursleden. Strikt genomen is er dan ook geen controle bij een stichting. Het bestuur bepaalt zelf wat zij doet en is aan niemand verantwoording schuldig. Houdt het bestuur zich niet aan de wet en regelgeving, dan zal zij zich bij de rechter moeten verantwoorden. Maar dat gebeurt niet snel. Om die reden hebben veel grotere stichtingen een Raad van Toezicht of een Raad van Commissarissen ingesteld. Dit zie je ook bij grotere verenigingen als de bestuurstaak meer kennis vereist dan de gemiddelde ledenvergadering heeft. De ledenvergadering draagt (een deel van) zijn controletaak dan over aan de Raad. Omdat een stichting geen leden en geen ledenvergadering heeft, zien de statuten van een stichting er ook heel anders uit dan bij een vereniging. Je kunt ze niet met elkaar vergelijken.

Vereniging en stichting door elkaar

Het komt soms wel eens voor dat een stichting wel inspraak biedt aan ‘leden’, een ledenvergadering houdt en leden stemrecht geeft. Dan werk je feitelijk als vereniging en dat is wettelijk verboden. Het omgekeerde komt soms ook voor: een vereniging waar de leden alles maar aan het bestuur overlaten en geen ledenvergadering houden omdat de leden dit niet nodig vinden. Het bestuur moet de zaken maar regelen. Feitelijk werk je dan als een stichting en dat kan evenmin. De vereniging of stichting kan dan ontbonden worden en afhankelijk van de situatie kun je als bestuurder aansprakelijk zijn.

 

Weet je niet of je nu beter een vereniging of stichting kunt oprichten? Of heb je een stichting maar werk je als een vereniging of omgekeerd? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. Samen bekijken we dan wat voor jullie situatie de beste oplossing is.

 

mr. Marjo Vink – Jurist verenigingsrecht

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s