Naam van vereniging of stichting: wat mag wel en niet?

apple-1594742_1920U wilt een nieuwe vereniging of stichting oprichten. Uiteraard moet deze een naam krijgen. Maar wat is nu wel of niet toegestaan en wat is verplicht?

Wettelijke eisen

De wet stelt aan de naam van een vereniging geen eisen. De naam hoeft het woord ‘vereniging’ dus niet te bevatten. Uitzondering is de vereniging van eigenaars, zij moeten de woorden ‘vereniging van eigenaars of VvE’ wel in hun naam voeren. Ook een stichting is verplicht het woord ‘stichting’ in de naam op te nemen. De naam mag niet de woorden ‘coöperatie, onderling of wederkerig’ bevatten. Dit is omdat anders verwarring ontstaat met de speciale verenigingsvormen coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij. Daarnaast mag de naam geen andere rechtsvorm suggereren, zoals een bv, nv of vennootschap.

De naam mag de organisatievorm bevatten zoals Bond of Federatie, maar dat hoeft niet. Ook mag de naam geheel of gedeeltelijk uit buitenlandse woorden bestaan. Wel is het aan te raden een naam te nemen waaruit het Nederlandse karakter blijkt. Anders kan er verwarring ontstaan over de nationaliteit van de vereniging.

Onrechtmatig handelen met de naam

Ook is het van belang om een naam te kiezen met voldoende onderscheidend vermogen om verwarring met andere verenigingen te voorkomen. Er zijn diverse rechterlijke uitspraken bekend, waarbij de rechter verwarring aannam en de naam verbood. Tevens handel je dan onrechtmatig jegens een andere vereniging en kun je aansprakelijk zijn voor de schade die de andere vereniging daardoor leidt.

Wil je een goede start maken met je vereniging, laat je dan adviseren als er oprichtingsvragen zijn. Dat kan veel ellende voorkomen. Je wilt immers met de doelen van de vereniging aan de slag en niet met rechterlijke procedures.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s