Naam van vereniging of stichting: wat mag wel en niet?

apple-1594742_1920U wilt een nieuwe vereniging of stichting oprichten. Uiteraard moet deze een naam krijgen. Maar wat is nu wel of niet toegestaan en wat is verplicht?

Wettelijke eisen

De wet stelt aan de naam van een vereniging geen eisen. De naam hoeft het woord ‘vereniging’ dus niet te bevatten. Uitzondering is de vereniging van eigenaars, zij moeten de woorden ‘vereniging van eigenaars of VvE’ wel in hun naam voeren. Ook een stichting is verplicht het woord ‘stichting’ in de naam op te nemen. De naam mag niet de woorden ‘coöperatie, onderling of wederkerig’ bevatten. Dit is omdat anders verwarring ontstaat met de speciale verenigingsvormen coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij. Daarnaast mag de naam geen andere rechtsvorm suggereren, zoals n bv of nv of vennootschap.

De naam mag de organisatievorm bevatten zoals Bond of Federatie, maar dat hoeft niet. Ook mag de naam geheel of gedeeltelijk uit buitenlandse woorden bestaan. Wel is het aan te raden een naam te nemen waaruit het Nederlandse karakter blijkt. Anders kan er verwarring ontstaan over de nationaliteit van de vereniging.

Onrechtmatig handelen met de naam

Ook is het van belang om een naam te kiezen met voldoende onderscheidend vermogen om verwarring met andere verenigingen te voorkomen. Er zijn diverse rechterlijke uitspraken bekend, waarbij de ene keer wel verwarring werd aangenomen en andere keren weer niet. Maar kiest u een naam die lijkt op een andere vereniging en de rechter neemt aan dat de naam verwarring met zich mee kan brengen, dan handelt u onrechtmatig jegens de andere vereniging en bent u schadevergoedingsplichtig. Ook een combinatie van een (onderscheidende) naam in combinatie met een logo dat veel op die van de andere organisatie lijkt, is verboden.

Statuten

Voor een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid is het verplicht de naam in de statuten op te nemen. Bij een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid is dat niet het geval, maar als deze vereniging statuten heeft, ligt het voor de hand de naam hierin wel op te nemen. De vereniging mag in het dagelijkse leven ook met een afkorting werken, mits ook deze geen verwarring kan opleveren met andere organisaties. Het is niet verplicht om de afkorting in de statuten op te nemen, het mag wel en het is ook aan te raden dat wel te doen.

Maak een goede start met uwvereniging en laat u adviseren als u twijfels heeft over de naam of andere oprichtingsproblemen. Dat kan veel ellende voorkomen. U wilt immers met de doelen van de vereniging aan de slag en niet met rechterlijke procedures.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s