Jurist voor verenigingen? Wat doe je dan?

Dit is de meest gestelde vraag die ik krijg op netwerkbijeenkomsten, als ik vertel dat ik jurist voor verenigingen ben. Wat doe ik zoal?

Organisatieadvies

Landelijke verenigingen hebben vaak vragen over de juridische structuur van hun vereniging. Ik adviseer hen over de voor- en nadelen van diverse structuren en bekijk wat het beste bij de vereniging past. Het gaat dan om het werken met afdelingen en of deze eigen rechtspersoonlijkheid moeten hebben of niet, welke juridische structuur geschikt is om bepaalde doelen te behalen (vereniging, stichting, platform, extra commissie).

keuzeVragen over bestuur, alv en commissies

Veel verenigingen vragen advies over de werking en verhoudingen tussen bestuur, alv en commissies. Soms is een kort antwoord voldoende, soms duik ik de boeken in voor het antwoord. Vragen die zoal aan de orde komen:

  • De alv wil dat het bestuur een bepaald besluit neemt. Moeten wij daar als bestuur aan voldoen?
  • De alv stelt eisen aan het jaarverslag of aan het bestuur. Mag dat?
  • Onze vereniging heeft een winst gemaakt. Mogen wij die aan leden uitkeren? (soms wel!)
  • En omgekeerd: het bestuur handelt op een wijze die de alv niet wil accepteren. Wat dan?
  • Het bestuur legt leden verplichtingen op. Wat te doen als leden het daar niet mee eens zijn of dit niet in de reglementen/statuten staat?

Contracten, statuten en reglementen

Bijna elke vereniging heeft statuten en reglementen. Het is verstandig om deze elke 7 jaar eens na te laten kijken of ze nog wel toereikend zijn, of er nieuwe rechtspraak is die verwerkt moet worden, of wellicht is de werkwijze van de vereniging verandert maar nog niet verwerkt in de reglementen. Ik zorg dat de juridische basisstructuur weer bij de tijd is.

Verenigingen sluiten daarnaast steeds meer contracten af. Sponsorcontracten, koopcontracten, leverancierscontracten, samenwerkingscontracten, huurcontracten, ledencontracten, verzekeringspolissen maar ook overeenkomsten van opdracht als zij werk willen uitbesteden of wellicht zelf een opdracht aannemen.

Ik stel contracten op en ik controleer ze. Dat laatste met name als de vereniging een contract van de tegenpartij voorgeschoteld krijgt. Zeker als de belangen groot zijn, is het belangrijk om dit even door een jurist te laten nakijken voordat je als bestuur tekent.

Grensoverschrijdend gedrag

In elke vereniging is er wel eens bonje. Vaak is dat met een goed gesprek wel weer op te lossen. Maar wat als een lid fors over de schreef gaat? Dan is een goed gesprek niet meer voldoende en moet je als bestuur maatregelen nemen om erger te voorkomen. Dan komen zaken als opzegging, schorsing en royement om de hoek kijken. Veel verenigingsbestuurders worstelen met vragen hierover. Begrijpelijk, want het zijn geen prettige situaties, maar je wordt als bestuur wel aangekeken op je handelen.  Ik adviseer bestuurders wat zij beter wel en niet kunnen doen.

Gemeente en accommodatievragen

Steeds meer gemeenten willen sportaccommodaties privatiseren. Dan krijg je als vereniging een hele verantwoordelijkheid toebedeeld. Ik controleer ook hier de contracten die er afgesloten worden. Daarnaast hebben verenigingen vaak vragen over vergunningen en subsidies of hebben zij een probleem met de gemeente. Een adviesgesprek biedt dan vaak nieuwe aanknopingspunten om (weer) te onderhandelen en geeft inzicht in wat uw rechten en mogelijkheden zijn.

Heb je ook een vraag? Stel hem gerust. Ik laat je weten wat ik voor je kan doen.

mr. Marjo Vink – jurist verenigingsrecht en contractenrecht

marjo@legalletters.nl

www.legalletters.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s