Penningmeester aansprakelijk voor schade (vv Young Boys)

Penningmeester van failliete voetbalvereniging Young Boys wordt door de curator van de voetbalvereniging aansprakelijk gesteld voor zijn handelen.

voetbal5De voetbalvereniging had een onvolledige administratie, inkomsten werden niet bijgehouden en er werd geen aangifte loon- en inkomstenbelasting gedaan. Als gevolg daarvan heeft de belastingdienst forse naheffingen opgelegd die zo groot waren dat de voetbalvereniging failliet ging.

De penningmeester stond twee periodes ingeschreven als bestuurder. Over de eerste periode van 1,5 jaar heeft de rechtbank al eerder bepaald dat de penningmeester ernstige verwijten kunnen worden gemaakt.

Voor de tweede periode van 9 maanden was hij volgens de rechter niet aansprakelijk, omdat hij naar eigen zeggen niet wist dat hij als bestuurder stond ingeschreven. Het kon hem dan ook niet verweten worden dat hij zijn bestuurstaak niet heeft verricht. De curator stelt hiertegen hoger beroep in.

Het hof is het met de curator eens dat de penningmeester geweten moet hebben van de inschrijving. Er is een handtekening en een kopie legitimatiebewijs nodig voor de inschrijving en elke ingeschreven bestuurder krijgt op zijn thuisadres bericht van de KvK dat hij ingeschreven is.

De penningmeester zegt ook onder druk te zijn gezet om op papier penningmeester te zijn, maar in de praktijk geen enkele taak hoefde te vervullen. Hij kan dit echter niet aantonen. Het feit dat hij als bestuurder niet geschikt zou zijn geweest voor de functie komt voor rekening van de penningmeester, nu hij zelf wel heeft ingestemd met de inschrijving. De penningmeester is dus ook voor de tweede periode persoonlijk aansprakelijk op grond van bestuurdersaansprakelijkheid voor de schade die de voetbalvereniging geleden heeft.

Bronnen:

Voetbalvereniging Young Boys tegen curator: Gerechtshof Amsterdam 27-9-2016

Voetbalvereniging Young Boys tegen curator: Rechtbank Noord-Holland 2-9-2015

Marjo Vink – jurist verenigingsrecht

marjo@legalletters.nl

www.legalletters.nl

cropped-2016-legalletters-logo21.png

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s