Moet vereniging straks werkelijke kosten accommodatie betalen?

volleyball-1919440_1920De Wet Markt en Overheid wordt aangepast. En dat kan van grote invloed zijn op verenigingen en stichtingen die van gemeenten accommodaties huren en daar subsidie voor krijgen. Verliezen zij straks deze subsidie?

Wat is de Wet markt en overheid?

Sinds 2012 bestaat de Wet Markt en Overheid, die onderdeel is van de mededingingswet. De wet moet concurrentievervalsing tegengaan. Gemeenten en overheden moeten bij het geven van opdrachten en subsidies gegadigden gelijk behandelen. Overheden moeten zich daarbij aan 4 gedragsregels houden:

  • Kostendoorberekening. Overheden moeten alle werkelijke kosten doorberekenen in de verkoopprijs.verhuurt de gemeente een accommodatie? Dan moeten de werkelijke kosten in rekening worden gebracht. Dat geldt voor ondernemers, maar dus ook voor verenigingen.
  • Bevoordelingsverbod. Eigen overheidsbedrijven mogen niet bevoordeeld worden boven concurrerende bedrijven.
  • Gegevensgebruik. Overheden mogen de gegevens waarover zij beschikken niet gebruiken voor andere doeleinden dan waarvoor ze verkregen zijn, behalve als andere bedrijven ook over die gegevens kunnen beschikken.
  • Functiescheiding. Heeft een overheid bij bepaalde economische activiteiten een bestuurlijke rol, en voert zij die economische activiteiten ook zelf uit? Dan mogen niet dezelfde personen betrokken zijn bij de bestuurlijke en de economische activiteiten van die organisatie. De gemeenteambtenaar die de aanvraag voor een evenementenvergunning behandelt, kan niet tegelijkertijd organisator zijn van datzelfde evenement.

Uitzondering

Er is een mogelijkheid voor overheden om een uitzondering te maken op de wet. Dat kan als een marktactiviteit in het algemeen belang is. Evaluatie van de wet heeft aangetoond, dat overheden op grote schaal gebruik maken van de mogelijkheid om een uitzondering te maken. Met name in de richting van (sport)verenigingen, zodat deze verenigingen niet de werkelijke kostprijs hoeven te betalen voor hun accommodaties. Ook is gebleken dat de motivering daarbij vaak onvoldoende is. Dat is gunstig voor verenigingen, maar zorgt volgens de autoriteiten voor oneerlijke concurrentie in het bedrijfsleven.

Het kabinet wil de mogelijkheid voor overheden om een uitzondering te maken inperken. Daarvoor is een wetswijziging nodig. Deze wijziging kon niet plaatsvinden voor de datum waarop de Wet markt en overheid van rechtswege vervalt. Daarom wordt de huidige wet nu verlengt tot 1 juli 2019.

Verenigingen kunnen dus nog even profiteren van de gunstigere regeling, maar moeten in de toekomst wel rekening houden met het feit dat gemeenten wellicht de werkelijke kosten van een accommodatie in rekening gaan brengen.

Bronnen:

Ontwerpbesluit verlenging Wet markt en overheid

Wettekst Wet markt en overheid

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s