Vrijwilligers zijn niet voor autoschades te verzekeren

audi-1890494_1920

Als bestuur wil je graag dat je vrijwilligers goed verzekerd zijn. Je wilt voorkomen dat zij, of de vereniging niet aansprakelijk gesteld kunnen worden. Kwestie van verzekering afsluiten denk je dan. Maar met autoschades blijkt dat helemaal niet mogelijk. Vrijwilligers lopen grote risico’s omdat autoschades niet te verzekeren zijn.

Autoschades uitgesloten van dekking

Een ouder die de jeugdleden van de voetbalvereniging naar de wedstrijd rijdt. Een vrijwilliger die bij het afzetten van de weg voor een loopevenement schade rijdt met andermans auto. Het komt regelmatig voor bij verenigingen.

Persoonlijke aansprakelijkheidsverzekeringen sluiten motorrijtuigenschades altijd uit. Zo ook werkzaamheden tijdens vrijwilligerswerk. De eigen persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering van de vrijwilliger biedt dus geen soelaas. De  aansprakelijkheidsverzekering van de vereniging, die juist afgesloten wordt om vrijwilligers voor aansprakelijkheid te behoeden, sluit schade veroorzaakt door motorrijtuigen eveneens uit. En ook zogeheten ‘vrijwilligerspolissen’ van gemeenten en organisaties waarbij de vrijwilliger ‘goed verzekerd’ is tegen aansprakelijkheid, dekt zulke schades niet. Lees het maar na in de polisvoorwaarden, je vangt altijd bot.

Vereniging geen partij

Autoschades zijn verzekeringstechnisch gezien een juridische zaak tussen de veroorzaker en degene die aangereden wordt. De vereniging is hierin geen partij. Wordt de schade met de eigen auto veroorzaakt, dan valt dit onder de eigen verplichte WAM-verzekering. De vrijwilliger moet dan een beroep doen op zijn eigen autoverzekering, maar er wordt dan tenminste nog uitbetaald. Wordt de schade door de vrijwilliger veroorzaakt met de auto van een ander, dan moet die ander meestal zijn eigen schade betalen. Die zal de schade willen verhalen op de veroorzaker. Of dat haalbaar is, zal per situatie verschillen. Heeft benadeelde zelf een all-risk verzekering dan kan die nog dekking bieden, maar dan nog betaal je zelf het eigen risico en de no claim korting. Meestal zal dus de vrijwilliger of de benadeelde de schade uit eigen zak moeten betalen. En die bedragen kunnen flink oplopen.

De vereniging is hierin geen partij. Het rijden voor een vereniging wordt verzekeringstechnisch gezien als rijden voor ‘hobby’. Het betreft bovendien een vrijwilliger en geen werknemer waarvoor de vereniging als werkgever aansprakelijk is. De schade kan juridisch gezien dan ook niet op de vereniging verhaald worden, noch is het mogelijk voor de vereniging om zich hiervoor te verzekeren. De vereniging kan dus alleen uit coulance de rekening betalen, maar als de bedragen fors oplopen is het de vraag of de vereniging dat wel dragen kan.

Inzittendenverzekering ipv ongevallenverzekering

Mijn advies is dan ook om vrijwilligers uitsluitend met hun eigen auto te laten rijden, dat valt dan onder de eigen WAM-verzekering. Daarnaast is het aan te bevelen om een inzittendenverzekering te nemen en geen ongevallenverzekering. Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij blijvende invaliditeit of overlijden. Een inzittendenverzekering keert de werkelijk geleden schade uit, die vaak veel hoger is, en vergoedt ook materiële schade. Het verschil in premie is een paar tientjes per jaar.

Het bestuur van een vereniging doet er goed aan vrijwilligers op deze risico’s te wijzen en dit (herhaaldelijk) in het verenigingsblad of op de website te plaatsen. Daarnaast kun je vrijwilligers op bovengenoemde inzittendenverzekering wijzen. De vereniging kan dit echter niet verplicht stellen want er is juridisch geen zeggenschap tussen bestuur en rijdende vrijwilligers.

Dit is niet wat bestuurders van verenigingen graag zouden zien. Als iemand zich vrijwillig inzet voor de vereniging, wil je graag dat risico’s afgedekt zijn, ongeacht wat de vrijwilliger of de benadeelde zelf aan privé verzekeringen heeft. Inmiddels heb ik diverse verzekeraars benaderd voor een oplossing, maar deze blijkt er niet te zijn.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s