Bestuursfunctie geaccepteerd. Maar wat zijn mijn taken?

Deze week werd ik benaderd door een voorzitter van een nationale vereniging. Hij had de voorzittersfunctie geaccepteerd. Maar nu hij ingeschreven stond bij de KvK kwam de grote vraag: Wat zijn eigenlijk mijn taken?”

Taken én verantwoordelijkheden

Het is zeker niet de eerste keer dat een bestuurslid dat vraagt. Blijkbaar zijn er bestuurders die aan zo’n functie beginnen terwijl ze geen idee hebben wat zij nu eigenlijk moeten doen (en vooral ook laten). De vraag spitst zich ook toe op de werkzaamheden die van een bestuurder verwacht worden, maar het gaat nu juist om de verantwoordelijkheden die je als bestuurder draagt.

bord2Uiteraard begrijp ik wel hoe dat in de praktijk gaat. Bestuursfuncties zijn vaak moeilijk te vervullen. “Iemand moet het toch doen” is een veelgehoorde reactie. “Ik ben ervoor gevraagd en ze hebben niemand anders”. Een begrijpelijke gedachte, en zeker een keuze die met hart voor de vereniging gemaakt is.

Bezint eer ge begint

Toch is het zaak dat je je als bestuurder vóóraf afvraagt wat de verantwoordelijkheden zijn. Zo weten veel bestuurders niet dat zij aansprakelijk (kunnen) zijn voor het handelen van het héle bestuur. Sommigen weten ook niet hoe een vereniging in elkaar steekt, hebben geen kennis van het verenigingsrecht en er moeten contracten worden getekend waarvan de gevolgen niet duidelijk zijn voor de bestuurder. Dan wordt het lastig leiding geven. Een bestuursfunctie is geen kwestie van “iemand moet het toch doen”. Het is een functie met vergaande verantwoordelijkheden en als er zaken misgaan kan er niet gezegd worden “Ja, dat wist ik toch ook niet, ik heb daar geen ervaring mee” zoals een bestuurder mij onlangs vertelde toen bleek dat een opzegging door de vereniging niet rechtsgeldig was gebeurt en er fout op fout gemaakt was door het bestuur.

Bezint dus eer ge begint. Kom je zaken tegen die je niet dagelijks meemaakt en waar je onvoldoende kennis hebt, raadpleeg dan een extern deskundige. Want er moet wel een besluit genomen worden. Dan wil je je toch indekken tegen aansprakelijkheid.

Wettelijk is er over de functie van bestuursleden niet heel veel geregeld. In een volgende blog zal ik daar verder op ingaan. Meestal staan de taken en verantwoordelijkheden in de statuten en reglementen van de vereniging. Zo niet, dan is er nog de gewoonte. Wat is gebruikelijk binnen de vereniging. Vraag dus vooraf binnen de eigen vereniging wat je taken zijn, vraag welke zaken er lopen en ben een aantal keren aanwezig bij een bestuursvergadering voordat je een functie accepteert. Daarnaast is het natuurlijk goed mogelijk om je verder te scholen in zaken die bestuurders tegenkomen. En dan is een bestuursfunctie ook heel leerzaam en boeiend om te doen!

Trainingen voor bestuurders

Legal Letters biedt interne trainingen voor (nieuwe) bestuurders en medewerkers op het gebied van verenigingsrecht. Denk aan ‘de werking van een vereniging’, een inleiding of actualiteiten verenigingsrecht, een bijscholing ‘opzegging, schorsing en royement’ of ‘leren contracteren’. Deze leveren je praktische informatie waar je als bestuurder in sport- branche- of beroepsvereniging mee verder kunt. Dan hoef je jezelf zeker niet meer af te vragen wat je taken en verantwoordelijkheden zijn.

Interesse in een training binnen jouw vereniging, of met een aantal verenigingen samen? Neem dan contact met me op.

Abonneer jezelf voor volgende blogs

In volgende blogs ga ik verder in op bestuurdersaansprakelijkheid en voor zover mogelijk de inhoud van functies als voorzitter, secretaris en penningmeester, omdat dit maar deels in de wet geregeld is en veel afhangt van de betreffende vereniging. Wil je deze ontvangen? Vul dan je e-mailadres hiernaast in, dan ontvang je deze in je mailbox.

Lees over dit onderwerp ook:

Bestuurdersaansprakelijkheid. Wat houdt dat in?

Hoe voorkom je bestuurdersaansprakelijkheid? (deel 1)

Jurist voor verenigingen? Wat doe je dan?

mr. Marjo Vink – jurist verenigingsrecht

marjo@legalletters.nl

cropped-cropped-2016-visitekaartje-voorkant1.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s