Hebben leden inzage in notulen bestuursvergadering?

Als het bestuur en een lid het niet eens zijn, willen leden (of soms een paar leden samen) nog wel eens de notulen ‘opeisen’ van de bestuursvergadering. Soms hebben verenigingen een bepaling in hun statuten staan: ‘De notulen van de bestuursvergadering worden indien gewenst aan de leden beschikbaar gesteld.’ Vaker staat er helemaal niets over in de statuten. Ben je als bestuur dan verplicht om inzage te geven?

ordners

Geen recht op informatie

Anders dan voor de NV en de BV ( art. 2:107 en 2:217 BW) kent het verenigingsrecht geen recht op informatie. Er is geen wettelijke grondslag voor een zelfstandig recht op informatie van een lid van de vereniging. Uit de wettelijke bepalingen blijkt dat het de algemene ledenvergadering is die het bestuur controleert op de uitvoering van haar taken. Het is dan ook aan de leden gezamenlijk om hun rechten uit te oefenen.

Dat ondervond ook een internist die van de Vereniging Medische Staf Catharina Ziekenhuis afgifte eiste van de notulen van het bestuur. De maatschap had de maatschapsovereenkomst ontbonden met de internist. De internist startte een procedure tegen de maatschap en vorderde van de vereniging afgifte van de notulen van de bestuursvergaderingen om deze als bewijsmateriaal te gebruiken in het proces. De vereniging weigerde dat en de rechter vond dat terecht.

Kortom, je hoeft als bestuur individuele leden geen inzage te geven in de notulen van de bestuursvergadering, noch de notulen af te geven. Heb je een bepaling in je statuten staan zoals hierboven genoemd dan moet je dat lezen als ‘De notulen worden indien gewenst aan de algemene ledenvergadering beschikbaar gesteld.’ Hieruit volgt ook dat het bestuur wel tot inzage verplicht is als de alv om de notulen vragen, ook als er hierover niets in de statuten staat.

Bron:

Vereniging Medische Staf tegen eigen lid: Rechtbank ‘s-Hertogenbosch 6-11-2012

mr. Marjo Vink – jurist verenigingsrecht en contractenrecht

marjo@legalletters.nl

cropped-cropped-2016-visitekaartje-voorkant1.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s