Bestuurdersaansprakelijkheid. Wat houdt dat in?

geld2

Bestuurders staan niet altijd stil bij hun persoonlijke aansprakelijkheid. Toch speelt deze bij alles wat u doet een rol. Maar wat houdt die bestuurdersaansprakelijkheid eigenlijk in?

Eerst de vereniging, dan de bestuurder

Bij een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid zullen schulden eerst op de vereniging verhaald worden. Toch kan het voorkomen dat je als bestuurder zelf aansprakelijk wordt gesteld. De reden is altijd dat je je taak niet zorgvuldig hebt uitgevoerd en dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Bestuurdersaansprakelijkheid

De bestuursaansprakelijkheid is geregeld in art. 2:9 BW en geldt voor elke bestuurder van verenigingen. Veel bestuurders menen dat alleen betaalde bestuurders risico lopen. Dat is een misverstand: het maakt niet uit of je voor de functie betaald wordt of niet.

Bestuurders zijn aansprakelijk voor het handelen van het hele bestuur, tenzij zij kunnen aantonen dat hen geen blaam treft. Maar in beginsel ben je dus verantwoordelijk voor iedereen in het bestuur. Pleegt de penningmeester fraude, dan kunnen overige bestuursleden ook aansprakelijk zijn voor het gehele bedrag. Als bestuurders kunnen aantonen dat hen geen blaam treft, dan vervalt de aansprakelijkheid. Maar er geldt dus een omgekeerde bewijslast: je bent aansprakelijk, tenzij het tegendeel bewezen wordt.

Interne aansprakelijkheid

Bestuurders zijn allereerst aansprakelijk jegens de vereniging. Zij hebben de verplichting op zich genomen om hun taak behoorlijk te vervullen. Wat ‘behoorlijk’ is, moet beoordeeld worden naar de omstandigheden van het geval, literatuur en rechtspraak. De wetgeving geeft geen nadere invulling van dit begrip. Voer je als bestuurder handelingen uit waardoor de vereniging schade lijdt, dan kan de alv of ledenraad namens de vereniging (of de curator!) een beroep doen op art. 2:9 BW en wordt de schade op de bestuurder persoonlijk verhaald.

Externe aansprakelijkheid

De vereniging kan ook naar anderen onzorgvuldig handelen. Denk aan subsidieverleners, sponsoren, contractspartners, belastingdienst. In dat geval kan een bestuurder, naast de vereniging zelf, persoonlijk aansprakelijk zijn voor nakoming van contracten, belastingschulden, of schade die veroorzaakt is omdat de vereniging een onrechtmatige daad verricht. Je kunt aansprakelijk gesteld worden als je de handeling had kunnen voorkomen en het de vereniging aangerekend kan worden dat zij dit niet heeft gedaan.

In een volgende blog geef ik tips hoe je bestuurdersaansprakelijkheid kunt voorkomen. Heb je zelf vragen over bestuurdersaansprakelijkheid of speelt er binnen de vereniging een kwestie waar je twijfels over hebt? Vraag dan advies. Voorkomen is hier altijd beter dan genezen.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s