Tips om bestuurdersaansprakelijkheid te voorkomen (deel 2)

In deel 1 besprak ik hoe je bestuurdersaansprakelijkheid voorkomt als je begint aan een bestuursfunctie en bij de financiën. Deel 2 gaat over het aangaan van verplichtingen of het uitvoeren van verenigingsregels.

geld3

Verplichtingen, rechten en regels

  • Voer je werkzaamheden uit volgens de statuten en reglementen van de vereniging. Dat lijkt een open deur, maar is het niet. Veel bestuurders weten amper wat er in hun statuten staat. Gaandeweg ontstaan er dan andere gewoonten en wordt er niet meer volgens de regels gewerkt. Dat leidt vroeg of laat tot problemen, omdat dan blijkt dat besluiten niet rechtsgeldig genomen zijn met alle gevolgen van dien. Weet je niet hoe je de statuten moet interpreteren, stuur ze dan naar me op.
  • Schakel bij fusie of splitsing een jurist in als je daar geen ervaring mee hebt. Juridisch veranderd er dan veel in contracten, rechtsverhoudingen en overgang van lidmaatschap. Voorkom dat dit een kluwen wordt waar niemand meer snapt hoe het in elkaar zit.
  • Ga je een samenwerking aan met een bedrijf of andere vereniging, zet ook deze afspraken duidelijk in een samenwerkingscontract. Zonder zo’n contract kunnen er grote problemen ontstaan. Maak duidelijke afspraken wie welke kosten draagt, wie wat regelt en hoe de opbrengsten verdeeld worden. Zeker als er grote (financiële) belangen spelen is dit belangrijk.
  • Twijfel je of de vereniging de verplichtingen die zij aangaat wel kan dragen, doe het dan niet of raadpleeg een extern adviseur
  • Voer alleen de taken uit die je van de vereniging gekregen hebt en voor het doel dat de vereniging heeft. Doe je bijvoorbeeld een (dure) aankoop of ga je een dienstverlening aan die buiten het doel van de vereniging ligt, dan kan de vereniging dit bedrag op jou verhalen.
  • Houdt contact met commissieleden, medewerkers en vrijwilligers en zorg voor een open sfeer waarbij over problemen gepraat kan worden. Zorg er voor dat mensen naar je toe durven komen als er wat speelt. Het bestuur is verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen binnen de vereniging. In veel verenigingen durven mensen niet naar het bestuur te gaan, vooral als zij fouten hebben gemaakt. Vaak zijn zij bang voor kritiek en willen het dan zelf oplossen. Het bestuur blijft daardoor onwetend, maar zij is wel verantwoordelijk voor het geheel.
  • Ga als bestuur niet zelf aan de slag met opzegging of royement van een lid als je daar geen ervaring mee hebt. Mijn ervaring is dat er door bestuurders zéér veel fouten worden gemaakt. Gevolg is dat dit het bestuur later duur komt te staan: wordt een opzegging of royement vernietigd (en dat gebeurd zeer regelmatig) dan komt het lid weer terug en moeten er schadevergoedingen worden betaald. Blijkt dan dat het bestuur fouten heeft gemaakt dan kan ook dit op de bestuurder verhaald worden.  Beter een jurist inschakelen die de brieven en opzegging of royement goed in gang zet, dan dat je later hoge advocaatskosten moet maken voor een proces dat makkelijk voorkomen had kunnen worden. Goedkoop (omdat je het als bestuur zelf wilt doen) is hier vaak duurkoop.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Je kunt als bestuurder een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Maar kijk goed wat deze verzekering wel of niet dekt. Schade die door opzet is ontstaan, wordt uiteraard niet vergoed. Dat geldt meestal ook voor handelingen die extreem grote risico’s meebrengen of handelingen waarvan een logisch denkend mens weet dat dit tot problemen kan leiden. Het moet dus meestal gaan om schade die ontstaan is door een oorzaak die buiten je schuld ligt. Een verzekering is zeker zinvol en vaak goed betaalbaar. Maar beter is te voorkomen dat je hem nodig hebt.

Lees ook:

Tips om bestuurdersaansprakelijkheid te voorkomen (deel 1)

Bestuurdersaansprakelijkheid. Wat houdt dat in?

Bestuursfunctie geaccepteerd. Maar wat zijn mijn taken?

mr. Marjo Vink – jurist verenigingsrecht

marjo@legalletters.nl

cropped-cropped-2016-visitekaartje-voorkant1.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s