Voorzitter aansprakelijk voor subsidieschuld?

Interne aansprakelijkheid jegens vereniging

Bestuurders kunnen intern en extern aansprakelijk zijn voor hun werk. Afgelopen week kwam er een zaak voor de rechter waarbij de interne aansprakelijkheid een rol speelde: Een stichting (had ook een vereniging kunnen zijn) stelde haar voorzitter aansprakelijk voor schade.

tijdschrift

Subsidie

De stichting krijgt van het ministerie vanaf 2008 subsidie voor projecten, het gaat in totaal om 200.000 euro. Bij de subsidieaanvraag zat een goedgekeurde verklaring van een accountant. In 2013 krijgt de stichting financiële problemen. De voorzitter treedt om die reden af. Een andere bestuurder schrijft het ministerie aan en meldt dat er financiële problemen zijn, en verzoekt om de subsidie stop te zetten.

Het ministerie besluit daarop om de accountantsverklaring te laten onderzoeken. De accountant trekt daarop zijn goedkeuring in, waarop het ministerie de subsidie terugvordert van de stichting. De stichting stelt de voorzitter aansprakelijk voor de schade omdat hij frauduleus gehandeld zou hebben, en het subsidiegeld voor privé doeleinden gebruikt zou hebben.

Verband tussen schade en handelen

Voor bestuurdersaansprakelijkheid moet de voorzitter een persoonlijk ernstig verwijt kunnen worden gemaakt. De stichting zegt dat in strijd met de statuten is gehandeld omdat de accountantsverklaring is ingetrokken. Maar die logica ontbreekt: het intrekken van een accountantsverklaring wil niet zeggen dat in strijd met de statuten is gehandeld. De stichting kan het ook niet aantonen. De rechter zegt bovendien dat er ook geen verband is aangetoond tussen het (vermeende) handelen in strijd met statuten en de schade.

Dat de voorzitter het geld voor privé doeleinden zou hebben gebruikt kan evenmin aangetoond worden. Er ontbraken wel facturen en urenverantwoordingen, maar niet elke onvolkomenheid in de administratie is het gevolg van falend besturen en er is dus meer nodig om van een ‘ernstig verwijt’ te spreken.

Fraude of toch niet?

Er was tussen de voorzitter en het ministerie nauw contact over de subsidie, er was een goedkeuring van een accountant waar de voorzitter op mocht vertrouwen, en er was een definitieve toekenning van de subsidie. Bovendien is de terugvordering het gevolg van het handelen van de andere bestuurders. Zij hebben na het vertrek van de voorzitter bij het ministerie melding gemaakt van fraude, zonder dat aangetoond was dat daar sprake van was en zonder navraag te doen bij de voorzitter. De voorzitter is niet aansprakelijk.

Wil je als vereniging/stichting je bestuurders aansprakelijk stellen, zorg er dan voor dat je goed geinformeerd bent. Ga geen stellingen innemen of aannames doen die niet onderzocht zijn. Zorg daarnaast voor voldoende bewijs. De schade moet in directe relatie staan tot het handelen van de bestuurder en het moet aantoonbaar zijn.

Ik kan voor verenigingen/stichtingen een beoordeling maken vóórdat zij naar de rechter gaan, of een procedure en de gewenste uitkomst wel of niet haalbaar is:

  • Of de juiste gronden worden aangevoerd voor aansprakelijkheid
  • Of er voldoende bewijs is en of er juridisch een direct verband is tussen het handelen en de schade
  • Of de vereniging/stichting wellicht zelf ook fouten heeft gemaakt waardoor de kans op toewijzing van schadevergoeding kleiner wordt
  • Hoe de schade vastgesteld kan worden en hoe deze vastgelegd kan worden in een overeenkomst
  • Advies om herhaling te voorkomen

Bron:

Stichting Vrienden van de Gaykrant (in liquidatie) tegen voormalig eigen voorzitter. Rechtbank Oost-Brabant 15-2-2017

Smartnewz-avs.wolterskluwer.nl Voormalig voorzitter stichting niet aansprakelijk jegens stichting voor schade 17-2-2017

Marjo Vink – jurist verenigingsrecht en contractenrecht

cropped-cropped-2016-visitekaartje-voorkant1.jpg

marjo@legalletters.nl

Lees meer over bestuurdersaansprakelijkheid:

Fraude door penningmeester. Uitlatingen bestuur niet onrechtmatig.

Bestuurdersaansprakelijkheid. Wat houdt dat in?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s