Ledenkorting regelen bij bedrijven: het ledencontract (deel 1)

Ledenkorting

Veel verenigingen willen voor hun leden kortingen en rechten bedingen bij bedrijven. Voor bedrijven op hun beurt is het een mooie gelegenheid om hun producten en diensten bij de doelgroep te presenteren. Hiervoor is nodig dat de vereniging een ledencontract afsluit. Maar wat is een ledencontract?

Rechten en plichten

De ledenovereenkomst is een overeenkomst tussen de vereniging en het bedrijf, waarin leden eigen rechten krijgen. Leden mogen van de rechten in deze overeenkomst gebruik maken, het hoeft niet. Daarin zit meteen een belangrijk verschil met het aangaan van verplichtingen. Bij rechten heeft een lid de keuze of hij er gebruik van maakt, bij verplichtingen niet.

vlag

De vereniging heeft de bevoegdheid om rechten voor haar leden te bedingen van rechtswege. Het hoeft dus niet in de statuten te staan. Het is mogelijk om de bevoegdheid tot rechten bedingen in de statuten uit te sluiten. Kijk deze dus altijd na. Wil de vereniging verplichtingen opleggen aan leden, dan moet deze bevoegdheid wel in de statuten staan.

Samenwerkingscontract of ledencontract

Een ledencontract is wat anders dan een samenwerkingscontract met de vereniging. In een samenwerkingscontract waarin de vereniging voor haarzelf rechten bedingt, is alleen de vereniging gebonden aan het contract. De rechten worden dan ook niet bedongen voor de leden maar voor de vereniging zelf.

Wil je een ledencontract, dan heb je een samenwerkingsovereenkomst nodig die zowel de vereniging als de leden bindt. Dat gebeurt door derdenbedingen op te nemen in het contract die ook aan de wettelijke vereisen voor derdenbeding moeten voldoen. Er ontstaat dan altijd een meerpartijenovereenkomst.

Vereniging niet betrokken in rechtsverhouding

Meestal zal het de bedoeling zijn dat het bedrijf korting geeft aan de leden, maar dat de vereniging verder buiten schot blijft als het gaat om de koopovereenkomst en de verplichtingen die daaruit voortkomen tussen het bedrijf en de leden. De vereniging dient in de ledenovereenkomst dan ook bepalingen op te nemen die de rechtsverhoudingen en verplichtingen tussen de partijen goed regelt.

Heb je vragen over samenwerkingsovereenkomsten of ledencontracten? Of wil je een ledencontract laten opstellen? Ik informeer je vooraf over de kosten.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s