Het opleggen van verplichtingen aan leden. Het ledencontract (deel 2)

Verplichtingen in bedrijf

Soms wil je als vereniging verplichtingen opleggen aan je leden. Als dat verplichtingen zijn binnen de vereniging, moeten deze in de statuten komen staan. Als het gaat om verplichtingen bij andere bedrijven, dan is het ledencontract de aangewezen route.

gebod verbod

Bevoegdheid in statuten

De bevoegdheid om ledencontracten met verplichtingen af te sluiten moet in de statuten van de vereniging staan. De statuten kunnen voorwaarden bevatten waaronder de verplichting mag worden aangegaan. Denk aan goedkeuring door de ledenraad, bondsraad of algemene vergadering.

Is de overeenkomst gesloten zonder dat er aan de statutaire voorwaarden voldaan is, dan worden de leden niet gebonden, maar de vereniging zelf. Een voorbeeld daarvan was de judobond, die haar leden wilde verplichten om judopakken van de bondssponsor te dragen tijdens wedstrijden. De leden hadden echter voorkeur voor de pakken van hun eigen sponsor. Het bleek dat het besluit door de judobond genomen was zonder goedkeuring van de bondsraad, hoewel die eis wel in de statuten stond. De leden waren dus niet gebonden.

Mag judobond leden verplichten sponsorkleding te dragen?

Veel voorkomende ledencontracten met verplichtingen:

  • sponsorovereenkomst waarbij de vereniging een financiële bijdrage krijgt en de leden verplicht zijn om de naam van de sponsor op de kleding te dragen of promotie activiteiten voor de sponsor moeten verrichten.
  • Federaties die alleen verenigingen als lid hebben en geen natuurlijke personen. Met het ledencontract worden de leden van de vereniging gebonden aan de statuten en reglementen van de federatie.
  • Brancheverenigingen die hun leden verplichtingen op willen leggen om eisen aan kwaliteit en bedrijfsvoering te stellen
  • Internationale (sport)bonden die hun regels van toepassing willen verklaren op de (natuurlijke) leden van een nationale sportbond. Deze leden zijn vaak geen direct lid van de internationale bond.

Niet eens met verplichting

Een lid dat het met de verplichting niet eens is, kan zijn lidmaatschap opzeggen. Maar vaak is dat niet voldoende of wenselijk. Soms zijn leden van hun lidmaatschap afhankelijk, bijvoorbeeld als zij aan wedstrijden mee willen doen of voor hun beroep het lidmaatschap van een beroepsvereniging nodig hebben. De verzekering vergoedt anders de behandelingen niet. In dat geval kunnen leden alleen nog naar de rechter stappen en stellen dat de redelijkheid en billijkheid is geschonden. Dat deden ook de judoka’s. Hoewel de overeenkomst niet rechtsgeldig was voor de leden omdat de goedkeuring van de bondsraad ontbrak, deed de rechter ook uitspraak voor het geval die raad wel toestemming zou geven. De rechter oordeelde dat het onredelijk was om van de judoka’s te verlangen dat zij de pakken van de sponsor van de bond moesten dragen.

Maatwerkcontract

Een ledencontract is altijd maatwerk en moet zeker niet gesloten worden als er onvoldoende juridische kennis aanwezig is. Het gaat altijd om een meerpartijenovereenkomst met derdenbeding, daarnaast moet er vaak regelgeving ‘van hogerhand’ van toepassing worden verklaard op de leden. Zijn er twijfels of het ledencontract wel rechtsgeldig is gesloten, dan is het verstandig om de overeenkomst en de statuten te laten beoordelen.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s