Besluit Judobond om sporter van wedstrijden uit te sluiten onredelijk

De judobond is door de rechter op haar vingers getikt. En dat is niet de eerste keer. Verweerden de judoka’s zich eerder met succes tegen de verplichting om sponsorpakken van de Bond te dragen, nu was het Juul Fransen die zich niet kon neerleggen bij de verplichtingen die de Bond aan haar stelde. De Judobond besloot daarop Juul uit de nationale selectie te zetten. Zij kon niet meer deelnemen aan internationale wedstrijden. Een nogal heftig besluit met grote gevolgen voor de judoka. Te groot, zo vond ook de rechter.

judoVanwege tegenvallende internationale resultaten, verplichtte de judobond alle judoka’s om fulltime op papendal te komen trainen. Voor Fransen betekende dit een verhuizing, een studievertraging en een forse toename van haar studieschuld die zou oplopen tot ruim 37.000 euro. Bovendien kon zij niet meer met haar vertrouwde trainers blijven werken, mensen met wie zij de top van het internationale judo heeft bereikt.

Omdat Fransen zich niet wil en kan houden aan deze verplichtingen heeft de judobond haar van internationale deelname aan wedstrijden uitgesloten. Dat betekent een einde van haar topsportcarrière en zij verloor haar A-status als topsporter, wat haar recht gaf op een uitkering.

De rechter overweegt: De Judobond is bevoegd om beleid te maken en te wijzigen. De leden zijn daaraan gebonden. Het besluit is rechtsgeldig genomen. Partijen hebben echter ook rekening te houden met elkaars belangen.

Het is voor Juul niet mogelijk om uit te wijken naar het buitenland. Juul heeft haar prestaties bereikt met coaches uit haar eigen woonplaats. Er zijn geen garanties of concrete aanwijzingen dat deze prestaties gehandhaafd of verbeterd zullen worden als zij op Papendal gaat trainen met andere mensen.

De Judobond heeft met twee andere leden een maatwerkoplossing gevonden, omdat zij een relatie in het buitenland hebben. Deze leden trainen nu nog niet fulltime op Papendal. De Bond kan niet aangeven waarom deze leden anders mogen worden behandeld dan Fransen. Er is volgens de rechter dan ook sprake van ongelijke behandeling en willekeur.

De rechter oordeelt dat het besluit van de Bond onredelijk is gezien de situatie van Juul Fransen. De Judobond dient met Fransen een maatwerkoplossing te treffen en dient haar weer toe te laten tot wedstrijden. Daarnaast is de Bond verplicht om voor Fransen opnieuw een A-status aan te vragen.

Bron:

Judoka Juul Fransen tegen Judo Bond Nederland, Rechtbank Midden Nederland 3-5-2017

Lees ook:

Mag sportbond leden verplichten sponsorkleding te dragen?

Marjo Vink – jurist verenigingsrecht

cropped-cropped-2016-visitekaartje-voorkant1.jpg

marjo@legalletters.nl