Jurist of advocaat voor je vereniging of stichting nodig? Wat is het verschil?

social-media-2275731_1920

Verenigingen denken bij juridische vragen al gauw dat zij naar een advocaat moeten. Maar dat is lang niet altijd het geval. Sterker nog, meestal niet zelfs. Wat kan een jurist doen en wanneer is een advocaat noodzakelijk?

Jurist of advocaat?

Het verschil tussen een jurist en advocaat zit in de opleiding. Een jurist heeft een diploma (Nederlands) recht behaald aan een HBO of universiteit. Als het een master opleiding aan de universiteit betreft mogen deze juristen de titel mr. voeren. Een advocaat heeft eveneens een mr. titel behaald aan de universiteit, en heeft daarna nog een advocatenstage van enkele jaren gedaan bij een advocatenkantoor, om de procespraktijk onder de knie te krijgen.

Wat doet een jurist?

Een jurist kan vaak voorkomen dat u in een procedure belandt. Als u een adviesvraag heeft, of als het probleem zich nog binnen de vereniging afspeelt, kan een jurist prima ondersteunen:

 • alle vragen over besturen van de vereniging of stichting
 • adviesvragen over de verhouding tussen bestuur, alv en overige organen
 • advies bij interne organisatie van de vereniging
 • advies bij vragen over de juridische kanten van het gekozen beleid
 • opstellen van conceptstatuten
 • opstellen van reglementen
 • opstellen en beoordelen van contracten
 • advies bij toepassen van opzegging, schorsing of royement
 • begeleiding van een beroep
 • begeleiding bij het opleggen van sancties
 • vragen over lidmaatschap
 • vragen over opheffing, fusie of splitsing
 • vragen over gemeente en accommodatie
 • schrijven van juridische brieven
 • schrijven van brieven namens het bestuur

Een advocaat is maar in beperkte gevallen verplicht

Verenigingen die op het gebied van verenigingsrecht willen of moeten procederen, zijn verplicht om een advocaat in te schakelen. Het is namelijk een burgerlijke zaak bij de rechtbank. Ook als de vereniging een kort geding aan wil spannen of in hoger beroep wil gaan bij het Gerechtshof is een advocaat noodzakelijk.

Samenwerking met advocatuur

Bij Legal Letters kun je terecht voor advies over bovenstaande punten. Moet of wil de vereniging procederen (ook op andere rechtsgebieden dan verenigingsrecht), dan werkt Legal Letters samen met een advocaat die voor verenigingen gunstige tarieven hanteert.

mr. Marjo Vink

cropped-2016-visitekaartje-voorkant3.jpg