Sancties opleggen aan niet-leden?

sport2Zelfs de grootste sportvereniging ter wereld maakt wel eens een juridisch foutje. Vandaag werd bekend dat het CAS de levenslange schorsing van Vitaly Mutko door het IOC van tafel heeft geveegd. Mutko wordt verondersteld betrokken te zijn geweest bij de dopingschandalen van Sochi. Reden van de afwijzing? Er bestond ten tijde van de (vermeende) overtredingen van Mutko geen juridische relatie tussen hem en en IOC. Ik stond enigszins verbaasd van deze misser. Want dit is basiskennis verenigingsrecht. In deze zaak stond de vraag centraal: Tot hoever reikt de rechtsmacht van een vereniging? En dat is een vraag die ook voor Nederlandse verenigingen nog wel eens voor problemen zorgt.

De juridische grondslag tussen een vereniging en haar leden is het lidmaatschap. Met het aangaan van een lidmaatschap verklaart een lid zich akkoord met de verenigingsregels, zijnde de wet, statuten, reglementen, besluiten en gewoonten van de vereniging. Staan er straf- en tuchtprocedures en maatregelen in die regels, dan zijn de betrokkenen daar eveneens aan gebonden. Daaruit volgt ook dat verenigingen alleen strafmaatregelen kunnen opleggen aan de eigen leden en niet aan derden. Het verenigingsrecht is dan niet van toepassing, er bestaat immers geen juridische relatie tussen de derde en de vereniging. De vereniging kan dus ook geen strafmaatregelen zoals een schorsing opleggen aan derden.

En dat is nu precies wat het IOC wel heeft gedaan, een levenslange schorsing zonder dat er een juridische relatie bestond tussen Mutko en het IOC. Het Russisch Olympisch Comité is lid en dus gebonden aan de IOC regels. Maar Mutko had destijds geen formele relatie met het Russisch Olympisch Comité en is dan niet gebonden aan die regels.

Een IOC woordvoerder benadrukte dat de uitsluiting van de Olympische Spelen wel van kracht blijft. Dat klopt dan weer wel. Je mag als vereniging uiteraard zelf bepalen wie je wel of niet toelaat tot je evenement. Maar daar is geen schorsing voor nodig.

Kortom, hoe groot de (vermeende) schurk ook mag zijn, zonder juridische binding aan de vereniging kun je geen sancties opleggen.

bron:

https://www.insidethegames.biz/articles/1081926/doping

mr. Marjo Vink

cropped-2016-legalletters-logo-klein2.jpg