Wantrouwen tegen de motie van wantrouwen

 

street-photography-5150759_1920

Teveel noten op de zang

Soms hebben leden wat teveel noten op hun zang. Het bestuur van een muziekfederatie vroeg om hulp nadat een vijftal leden van de federatieraad het wat al te bont maakten. Zij wilden op de alv een motie van wantrouwen indienen tegen het bestuur, met als vermoedelijke onderliggende doelstelling om er zelf te gaan zitten. De overige raadsleden wilden het bestuur, dat niets te verwijten viel, echter heel graag houden en zagen de vijf het liefst zelf vertrekken. Dat was gezien de statutaire stemverhoudingen echter niet zo simpel en de vijf dirigeerden daarmee de rest van de raad.

De vijf leden beweerden bij hoog en laag dat het bestuur verplicht was deze motie op de agenda te zetten en eisten dat het bestuur bij aanname ervan zou aftreden. Daar zongen zij toch een valse noot. Het verenigingsrecht kent de motie van wantrouwen namelijk niet en er zijn dus ook geen rechtsgevolgen aan verbonden.

Politiek begrip

Een motie van wantrouwen is een begrip uit de politiek. Daar heeft het aannemen van een motie van wantrouwen het gevolg dat je als politicus moet aftreden. Uiteraard kan het functioneren van een bestuur op een alv besproken worden. Maar daar is geen motie voor nodig. Dat is gewoon een agendapunt. Een punt dat het bestuur niet in alle gevallen op de agenda hoeft te zetten. Er zijn soms redenen dat het bestuur dat mag weigeren. De motie van wantrouwen bestaat dus alleen in het spraakgebruik. Men kan erover vergaderen en stemmen, maar bij het aannemen ervan stel je enkel een algemeen gevoel van de alv vast zonder verdere rechtsgevolgen. Wil men dat het bestuur vertrekt, dan zal er volgens de regels van het verenigingsrecht gewerkt moeten worden en dat heeft heel andere juridische gevolgen.

Ook bij de muziekfederatie zag ik redenen dat het bestuur de motie niet op de agenda hoefde te zetten. Zij bleven dus zitten. Dit in tegenstelling tot de federatieraadsleden. Die werden na de vergadering aangepakt omdat zij hun boekje ver te buiten waren gegaan. Inmiddels zijn zij geen federatieraadslid meer maar gewoon lid. Ze zingen dus een toontje lager en dat klinkt de overige federatieraadsleden en het bestuur als muziek in de oren.

mr. Marjo Vink

2016 legalletters logo klein2