Digitale ledenvergadering tijdelijk mogelijk

coffee-4322884_1920-1

Tijdelijke noodwet aangenomen

Nood breekt wet, zo blijkt maar weer. Nu alle verenigingen door de coronatoestanden geen alv meer kunnen houden heeft de overheid de normale bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek terzijde geschoven en een noodwet aangenomen die digitale alv’s mogelijk maakt. De noodwet is inmiddels inwerking getreden. De wet geldt tot 1 september 2020 en kan steeds verlengd worden als dat nodig is.

De tijdelijke wet Covid-19 regelt allerhande onderwerpen op diverse maatschappelijke terreinen. Niet alles is dus relevant voor verenigingen en stichtingen. Het gaat met name om art. 6 en 7 voor verenigingen en art. 23 voor stichtingen in de wet.

Voor verenigingen wordt het tijdelijk mogelijk om de alv digitaal te houden. Kijk hier voor de voorwaarden waar dan aan voldaan moet worden.

Bij verenigingen die het kalenderjaar als boekjaar hebben en die dus voor 1 juli de financiële verantwoording in de alv moeten geven, mag het bestuur die alv voor maximaal 4 maanden uitstellen. Dat geldt ook voor stichtingen.

Bron:

www.officielebekendmakingen.nl/stb-2020-124.html

Zie ook: Tijdelijke coronawet voor digitale alv . Daar staat ook een link naar de wettekst en de toelichting bij de noodwet.

24-8-2020 update: de spoedwet is verlengd tot 1 oktober 2020

mr. Marjo Vink

cropped-2016-legalletters-logo-klein2.jpg