Marjo Vink

DSC_9943

Een van de weinige juristen in verenigingsrecht

Marjo Vink wil met Legal Letters betaalbare en praktische ondersteuning geven aan bestuurders van verenigingen. Aangevuld met kennis over contractenrecht en sportrecht kan zij verenigingen met zeer uiteenlopende vragen een oplossing bieden.

Verenigingsrecht komt in juridische opleidingen niet of nauwelijks aan bod. Juristen in verenigingsrecht zijn dan ook schaars. Marjo is een van de zeer weinige zelfstandige juristen in dit vakgebied.

Opleiding

Na een opleiding in de zorg en een baan als teamleider in een Zwitsers ziekenhuis ging Marjo op haar 26e alsnog rechten studeren aan de Open Universiteit. Het was een zelfstandige studie die een lange adem en een gezonde dosis discipline vergde, aangezien zij de studie combineerde met een baan en een gezin. Zij behaalde haar bachelor Nederlands recht in 2008 en haar master in 2013.

Marjo wilde zich specialiseren in verenigingen en stichtingen, maar een academische opleiding of bijscholingen in die rechtsgebieden ontbreken. Gewend als zij was aan het alleen doorwerken van juridische boeken ging Marjo na haar studie op eigen gelegenheid verder met juridische handboeken en andere literatuur over verenigingen en stichtingen. Ondertussen ook de jurisprudentie bijhoudend. En dat doet zij vandaag de dag nog steeds zo.

Werkervaring

Tijdens haar studie heeft Marjo een succesvolle carrière switch gemaakt van de zorg naar het juridische werk. Zij werkte bij de Sociaal Raadslieden als sociaal raadsvrouw en bij Slachtofferhulp Nederland als juridisch medewerker, waar zij slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven begeleidde. Maar de interesse lag toch meer bij rechtspersonen met een maatschappelijke en ideële doelstelling. In 2014 is zij als zelfstandig jurist begonnen onder de naam Legal Letters. Klein begonnen met lokale verenigingen, inmiddels uitgegroeid tot huisjurist van landelijke organisaties. Ook enkele grote internationale verenigingen en stichtingen in de goede doelen sector uit Frankrijk, Spanje en Portugal weten Marjo inmiddels te vinden als zij in Nederland activiteiten willen ontplooien.

Auteur en gastspreker

Marjo is auteur bij Wolters Kluwer. Zij werkt mee aan digitale uitgaven over contractenrecht, en verzekering, schade & aansprakelijkheid.

Voor beroeps- en belangenverenigingen schrijft Marjo artikelen voor het ledenblad, over juridische zaken waar verenigingsbestuurders of leden mee te maken krijgen.

Marjo is ook gastspreker voor netwerkevenementen of bij ledenvergaderingen van landelijke organisaties.

In de media

2018 10 eindhovens dagbald artikel

Artikel in het Eindhovens Dagblad

2018 folder bibliotheek

Presentatie Bibliotheek Veldhoven

2018 screenshot fonds alphen

Presentatie in theater Castellum voor Fonds Alphen

2018 05 artikel veldhovens weekblad