Marjo Vink

DSC_9943

Hart voor de vereniging en stichting

Mijn hart ligt bij organisaties met een maatschappelijk doel. De informele sfeer van deze organisaties trekt mij veel meer aan dan de commerciële sfeer van ondernemingen. Altijd zijn het  (vrijwillige) bestuurders met het hart op de juiste plaats en die hun zaken graag goed willen regelen. Het niveau is zeer divers. Soms zijn het starters in bestuurdersland maar vaak ook doorgewinterde directeuren of commissarissen.

Het is mooi om bestuurders duidelijkheid te geven over wat wel en niet juist is als leden van alles en nogwat beweren. Waar het eventueel mis is gegaan maar ook hoe dat weer recht te zetten. Vraagstukken over de gang van zaken uit te zoeken. Wat wel of niet rechtsgeldig is gebeurd en wat de juiste strategie is. Maar ook om toekomstplannen concreet te maken. Organisatieadvies en zorgen voor correcte regelgeving, zodat juridische problemen voorkomen worden en bestuursbesluiten juridisch overeind blijven. Verenigingen sterker maken zodat zij op professionele manier verder kunnen. Dat is wat ik verenigingen te bieden heb. Hun dank is groot en ze komen bij nieuwe vragen ook allemaal terug.

Juristen in verenigingsrecht zijn schaars

Verenigingsrecht is een nichemarkt die vaak om specifieke kennis vraagt want een vereniging of stichting is heel wat anders dan een bedrijf. Maar juristen in het verenigingsrecht zijn schaars. Ik ben een van de zeer weinige zelfstandige specialisten in dit vakgebied.

Meester in de rechten

Na een opleiding in de zorg en een baan als teamleider in een Zwitsers ziekenhuis ging ik alsnog rechten studeren aan de Open Universiteit. Het was een zelfstandige studie die een lange adem en een gezonde dosis discipline vergde, aangezien ik de studie combineerde met een baan en een gezin. Ik behaalde mijn bachelor Nederlands recht in 2008 en mijn master in 2013. Daarna ben ik mij gaan specialiseren in verenigingen en stichtingen.

Werkervaring

Tijdens mijn studie heb ik een succesvolle carrière switch gemaakt van de zorg naar het juridische werk. Ik werkte bij de Sociaal Raadslieden als sociaal raadsvrouw en bij Slachtofferhulp Nederland als juridisch medewerker, waar ik slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven begeleid heb. Maar mijn interesse lag toch meer bij rechtspersonen met een maatschappelijke en ideële doelstelling. In 2014 ben ik als zelfstandig jurist begonnen onder de naam Legal Letters. Klein begonnen met lokale verenigingen, maar inmiddels uitgegroeid tot huisjurist van vele landelijke organisaties. Ook enkele grote internationale verenigingen en stichtingen in de goede doelen sector weten mij inmiddels te vinden.

Auteur en gastspreker

Voor juridische uitgeverij Wolters Kluwer ben ik auteur. Ik schrijf voor digitale uitgaven op het gebied van contractenrecht, en verzekering, schade & aansprakelijkheid, onderwerpen waar ook verenigingen steeds meer mee te maken krijgen.

Voor beroeps- en belangenverenigingen schrijf ik artikelen voor het ledenblad, over juridische zaken waar verenigingsbestuurders of leden mee te maken krijgen.

Heeft u een gastspreker nodig, of wilt u een bijscholing voor uw medewerkers? Ik verzorg regelmatig presentaties voor verenigingsbestuurders, leden en medewerkers van landelijke verenigingen of kom in een ledenvergadering tekst en uitleg geven.

In de media

2018 10 eindhovens dagbald artikel

Artikel in het Eindhovens Dagblad

2018 folder bibliotheek

2018 screenshot fonds alphen

Presentatie in theater Castellum voor Fonds Alphen

2018 05 artikel veldhovens weekblad