Marjo Vink

DSC_9943

Een van de weinige juristen in verenigingsrecht

Verenigingsrecht komt in juridische opleidingen niet of maar summier aan bod. Het is een nichemarkt die vaak om specifieke kennis vraagt. Een vereniging of stichting is heel wat anders dan een bedrijf. Maar juristen in verenigingsrecht zijn  schaars. Ik ben dan ook een van de zeer weinige zelfstandige juristen in dit vakgebied. Aangevuld met kennis over contractenrecht en sportrecht kan ik verenigingen en stichtingen met zeer uiteenlopende vragen een oplossing bieden.

Opleiding

Na een opleiding in de zorg en een baan als teamleider in een Zwitsers ziekenhuis ging ik alsnog rechten studeren aan de Open Universiteit. Het was een zelfstandige studie die een lange adem en een gezonde dosis discipline vergde, aangezien ik de studie combineerde met een baan en een gezin. Ik behaalde mijn bachelor Nederlands recht in 2008 en mijn master in 2013. Daarna ben ik mij gaan specialiseren in verenigingen en stichtingen.

Werkervaring

Tijdens mijn studie heb ik een succesvolle carrière switch gemaakt van de zorg naar het juridische werk. Ik werkte bij de Sociaal Raadslieden als sociaal raadsvrouw en bij Slachtofferhulp Nederland als juridisch medewerker, waar ik slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven begeleid heb. Maar mijn interesse lag toch meer bij rechtspersonen met een maatschappelijke en ideële doelstelling. In 2014 ben ik als zelfstandig jurist begonnen onder de naam Legal Letters. Klein begonnen met lokale verenigingen, maar inmiddels uitgegroeid tot huisjurist van landelijke organisaties. Ook enkele grote internationale verenigingen en stichtingen in de goede doelen sector uit Frankrijk, Spanje en Portugal weten Marjo inmiddels te vinden als zij in Nederland activiteiten willen ontplooien.

Auteur en gastspreker

Voor juridische uitgeverij Wolters Kluwer ben ik auteur. Ik schrijf voor digitale uitgaven op het gebied van contractenrecht, en verzekering, schade & aansprakelijkheid, onderwerpen waar ook verenigingen steeds meer mee te maken krijgen.

Voor beroeps- en belangenverenigingen schrijf ik artikelen voor het ledenblad, over juridische zaken waar verenigingsbestuurders of leden mee te maken krijgen.

Heeft u een gastspreker nodig, of wilt u een bijscholing voor uw medewerkers? Ik verzorg regelmatig presentaties voor verenigingsbestuurders, leden en medewerkers van landelijke verenigingen of kom in een ledenvergadering tekst en uitleg geven.

In de media

2018 10 eindhovens dagbald artikel

Artikel in het Eindhovens Dagblad

2018 folder bibliotheek

2018 screenshot fonds alphen

Presentatie in theater Castellum voor Fonds Alphen

2018 05 artikel veldhovens weekblad